Ouders kunnen niet altijd honderden euro’s neertellen voor een laptop die hun kind op de middelbare school nodig heeft. Waar kunnen ze dan aankloppen? Uit onderzoek blijkt dat er grote verschillen zijn in de financiële steun die scholieren krijgen.

 

Nu het zuiden volgende week weer naar school gaat, moeten leerlingen zorgen dat ze alle benodigdheden op tijd in huis hebben. Schriften, kaftpapier, pennen en… een laptop. Veel middelbare scholen betalen de digitale middelen niet voor hun leerlingen en vragen ouders er eentje aan te schaffen. Maar lang niet iedereen kan honderden euro’s missen.

 

 

Als we allemaal vinden dat digitalise­ring in het onderwijs niet is weg te denken, moet de overheid voor de juiste middelen zorgen

Gaby van den Biggelaar, directeur Stichting Leergeld

Stichting Leergeld, die kinderen helpt om te kunnen meedoen, merkt dat het begint te knellen. ,,Het onderwijs schrijft vaker voor welke types laptops kinderen moeten aanschaffen. Dat zijn veelal chromebooks van zeker vijfhonderd euro die wij ook niet zo maar kunnen kopen”, verklaart directeur Gaby van den Biggelaar. De stichting heeft net goede regelingen getroffen met bedrijven, waardoor ze scholieren kan verblijden met gereviseerde laptops. Die voldoen meestal niet aan de eisen van school. Van den Biggelaar: ,,Als we allemaal vinden dat digitalisering in het onderwijs niet is weg te denken, moet de overheid voor de juiste middelen zorgen. Dat gebeurt ook met gratis lesboeken.”

Struikelblok

Precies daar wringt de schoen. Sectororganisatie VO-raad pleit al langere tijd voor het gratis verstrekken van laptops en tablets. Nu is dat een financieel struikelblok. ,,We zitten in een overgangsfase van onderwijs uit boeken naar meer gedigitaliseerd onderwijs”, legt woordvoerder Stan Termeer uit. ,,De bekostiging is gebaseerd op boeken. Diezelfde overheid stimuleert de digitalisering in het onderwijs, maar maakt er niet de financiële middelen voor vrij.” De VO-raad vindt dat de overheid de digitale leermiddelen moet betalen.

Het ministerie van Onderwijs stelt juist dat scholen de laptops moeten aanschaffen als ze noodzakelijk zijn ‘voor het leerproces’ en ouders die niet zelf kunnen betalen. ,,Hoewel volledig digitaal werken geen doel op zich is, moet ieder kind de kansen die digitale leermiddelen bieden kunnen benutten. Werken op papier is daarbij geen volwaardig alternatief voor een digitale leeromgeving”, schreef minister Arie Slob eerder dit jaar in een brief aan de Tweede Kamer.

Noodgevallen

Uiteindelijk komt de bal bij de ouders te liggen via de vrijwillige ouderbijdrage. Alleen voor noodgevallen hebben sommige middelbare scholen potjes. Ook gebeurt het dat leerlingen een laptop in bruikleen krijgen of alleen op school op computers kunnen werken. ,,Je zult maar net dat kind zijn. Dat valt meteen op. Bovendien kunnen ze dan geen huiswerk maken thuis”, reageert Van den Biggelaar daarop. 

Om hun kinderen tóch een laptop te bezorgen, zoeken ouders naar financiële hulp. Veel gemeenten bieden vergoedingen aan gezinnen met een laag inkomen. Maar het maakt nogal uit waar scholieren wonen. De regelingen lopen uiteen van nul tot negenhonderd euro, zo blijkt uit het onderzoek van elektronicaketen BCC.

Hoogste bedrag

De gemeente Wijk bij Duurstede geeft het hoogste bedrag. Zij zegt het belangrijk te vinden dat alle kinderen kunnen meedoen. ,,Ze hoeven geen tekortkoming te ervaren als het inkomen van de ouders laag is”, verklaart woordvoerder Monique Prinsen. Scholieren tussen 10 en 18 jaar kunnen tijdens hun schoolcarrière maximaal twee apparaten via de gemeente krijgen. Vorig schooljaar zijn er voor 19 kinderen laptops aangeschaft.

Kinderen in Den Helder zijn minder goed af. Die gemeente geeft geen subsidie voor laptops, omdat de scholen zelf regelingen hebben, zo verklaart ze. ,, Wij hebben andere voorzieningen, zoals een sportfonds, om gezinnen meer financiële armslag te geven voor bijvoorbeeld de aanschaf van een laptop”, aldus woordvoerder Florentine de Maar.

Gemakkelijk

Uiteindelijk belanden overigens veel ouders bij de Stichting Leergeld. Bijna de helft van de gemeenten verwijst naar deze hulporganisatie. Dat vindt directeur Van den Biggelaar nogal gemakkelijk. ,,Wij zijn er niet om een gat te vullen dat het onderwijs laat vallen.” Volgens haar is het een keuze van scholen, want er zijn wel degelijk locaties die alle brugklassers een laptop of chromebook geven. 

Wij zijn er niet om een gat te vullen dat het onderwijs laat vallen

Gaby van den Biggelaar, directeur Stichting Leergeld

Toch weigert de stichting leerlingen in de kou te laten staan. Daarom vindt ze dat er drastisch iets moet veranderen. ,,Scholen moeten geen eisen stellen aan de laptops van de leerlingen. Voor een chromebook van zeshonderd euro kunnen we ook drie kinderen laten sporten. Scholen gaan er te gemakkelijk vanuit dat alle ouders zo'n dure laptop kunnen betalen.”

BRON: Ellen van Gaalen 12-08-19 voor het Algemeen Dagblad